Kängor för kriminalvårdare: lätta, hållbara och larmbågsvänliga för anstalt och häkten

Garderoben har hjälp hundratals kriminalvårdare att hitta lämpliga kängor och skor som lever upp till kriminalvårdens tuffa krav. Låt oss guida dig till dina nästa par perfekta arbetskängor!

Till skillnad från vanliga kängor som används till vardags, och då ett par timmar under årets kallare månader, så har du som kriminalvårdare högre krav på dina arbetskängor. Du använder dina kängor under krävande arbetspass på 8-12 timmar och behöver kängor som är lätta, andas bra, har bra sulor och inte aktiverar larmbågar.

Larmbågsvänliga arbetskängor för kriminalvården

Viktiga krav på arbetskängor för kriminalvårdare

Låg vikt. Dagens taktiska kängor för kriminalvården är oerhört lätta i jämförelse med sina föregångare. Genom att använda sig av smarta och funktionella material och tillverkningsmetoder har tillverkarna skapat kängor vars vikt påminner mer om gymnastikskor än kängor. Till exempel är det vanligt att kängor tillverkas i läder och nylon för att få en låg vikt. En stor fördel med lätta kängor är att de inte tröttar ut eller sväller upp fötterna lika snabbt. Många kriminalvårdare märker en klar förbättring i deras hälsa då lätta skor leder till mindre ryggont.

Arbetskängor ska andas bra. När du använder dina arbetskängor under långa pass så svettas dina fötter, vilket är din kropps sätt att reglera temperaturen. Tyvärr innebär det att fötterna blir obehagligt blöta och kan till och med kännas som att de glider runt i kängorna. Därför bör du som arbetar inom kriminalvården ha kängor som transporterar bort svett och fukt. Material som Gore-Tex eller Sympatex gör att dina kängor andas bra och håller samtidigt dina fötter varma.

En bra sula avlastar och ger dig stöd. Ett bra par arbetskängor har innersulor och yttersulor som avlastar kroppen så att du orkar gå och springa utan att du känner dig trött eller får ont. Många kriminalvårdare föredrar kängor som är halkfria och oljeresistenta så att de kan röra sig snabbt och säkert i osäkra miljöer.

Larmbågsvänliga. Dina arbetskängor ska vara larmbågssäkra (kallas även för flygplatssäkra) så att de inte utlöser larmet varje gång du passerar larmbågarna på anstalt eller häktet. I värsta fall måste du ta av dig skorna varje gång du passerar larmbågarna och det är tidskrävande och omständigt.

Gäller dessa krav för dina kängor?

Utöver dessa grundläggande krav, så har vi under åren fått veta att följande egenskaper upplevs som viktiga av många som arbetar inom kriminalvården.

Vattentäta. Som kriminalvårdare arbetar du i olika utomhusmiljöer och under årets blöta och kalla månader kan ett par vattentäta arbetskängor hålla dina fötter torra. Kängor som är vattentäta ger dig tryggheten att självsäkert arbeta i regn och snö utan att behöva gå omkring i blöta skor.

Dragkedja. Vi har hjälp kriminalvårdare att hitta bra arbetskängor i många år i vår butik i Stockholm och vågar påstå att ingen annan aspekt av kängor älskas lika mycket som dragkedjan. Och vi förstår varför. Dragkedjan gör att du snabbt kommer in och ut ur kängorna. Dragkedjan innebär att du slipper spenderar tid p åatt snöra och knyta kängor. För många inom kriminalvården är kängor med dragkedja ett absolut måste då det hjälper om de har en skada på fötterna eller kroppen som begränsar deras rörlighet.

Har du väldigt små eller stora fötter? Vi har arbetskängor i storlekarna 37-50

Kriminalvårdare kommer i alla storlekar och vi är stolta över att kunna erbjuda kängor för väldigt små och ganska stora fötter. Nöjd dig inte med vardagskängor utan välj ett par taktiska kängor avsedda för kriminalvårdens krav och behov i just din storlek.

Se vårt sortiment av arbetskängor för dig som arbetar inom kriminalvården.

Rekommendationer på arbetskängor för kriminalvårdare

Flera kängor uppfyller kriminalvårdens krav på kvalité, hållbarhet, funktionalitet och bekvämlighet under dagliga arbetspass på 8-12 timmar. Gemensamt är att de kommer från väletablerade märken som Bates och 5.11. Deras kängor skiljer sig från enklare och billigare kängor just för att de är designade för proffsens krävande vardag.